Before the mid-nineteenth century, people in the United States ate most foods only in season. Drying, smoking and salting could preserve meat for a short time, but the availability of fresh meat , like that of fresh milk, was very limited; there was no way to prevent spoilage. But in 1810 a French inventor named Nicolas Appert developed the cooking-and-sealing process of canning. And in the 1850s an American named Gail Borden developed a means of condensing and preserving milk. Canned goods and condensed milk became more common during the 1860s, but supplies remained low because cans had to be made by hand. By 1880, however, inventors had fashioned stamping and soldering machines that mass-produced cans from tinplate. Suddenly all kinds of food could be preserved and bought at all times of the year.
Other trends and inventions had also helped make it possible for Americans to vary their daily diets. Growing urban populations created demand that encouraged fruit and vegetable farmers to raise more produce. Railroad refrigerator cars enabled growers and meat packers to ship perishables great distances and to preserve them for longer periods. Thus, by the 1890s, northern city dwellers could enjoy southern and western strawberries, grapes, and tomatoes, previously available for a month at most, for up to six months of the year. In addition, increased use of iceboxes enabled families to store perishables. An easy means of producing ice commercially had been invented in the 1870s, and by 1900 the nation had more than two thousand commercial ice plants, most of which made home deliveries. The icebox became a fixture in most homes and remained so until the mechanized refrigerator replaced it in the 1920s and 1930s.
Almost everyone now had a more diversified diet. Some people continued to eat mainly foods that were heavy in starches or carbohydrates, and not everyone could afford meat. Nevertheless, many families could take advantage of previously unavailable fruits, vegetables, and dairy products to achieve more varied fare.
BÀI DỊCH
Trước giữa thế kỷ XIX, người dân ở Hoa Kỳ chỉ ăn hầu hết các loại thực phẩm trong mùa. Sấy khô, hút thuốc và muối có thể bảo quản thịt trong một thời gian ngắn, nhưng sự sẵn có của thịt tươi, giống như sữa tươi, rất hạn chế; không có cách nào để ngăn chặn hư hỏng. Nhưng vào năm 1810, một nhà phát minh người Pháp tên là Nicolas Appert đã phát triển quy trình nấu ăn và đóng hộp. Và vào những năm 1850, một người Mỹ tên là Gail Borden đã phát triển một phương tiện cô đặc và bảo quản sữa. Các mặt hàng đóng hộp và sữa đặc đã trở nên phổ biến hơn trong những năm 1860, nhưng nguồn cung vẫn thấp vì các lon phải được làm bằng tay. Tuy nhiên, vào năm 1880, các nhà phát minh đã chế tạo các máy dập và hàn, sản xuất hàng loạt lon từ tinplate. Đột nhiên tất cả các loại thực phẩm có thể được bảo quản và mua ở mọi thời điểm trong năm.
Các xu hướng và phát minh khác cũng đã giúp người Mỹ thay đổi chế độ ăn hàng ngày của họ. Phát triển dân số đô thị đã tạo ra nhu cầu khuyến khích nông dân trồng rau và trái cây tăng sản lượng nhiều hơn. Xe ô tô xe lửa đường sắt cho phép người trồng và người đóng gói thịt vận chuyển hàng dễ hỏng khoảng cách lớn và để bảo tồn chúng trong thời gian dài hơn. Do đó, vào những năm 1890, những cư dân thành phố phía bắc có thể thưởng thức dâu tây, nho và cà chua phía tây và phía tây, trước đó có sẵn trong một tháng, tối đa sáu tháng trong năm. Ngoài ra, tăng cường sử dụng các hộp băng cho phép các gia đình lưu trữ hàng dễ hỏng. Một phương tiện sản xuất băng thương mại dễ dàng đã được phát minh vào những năm 1870, và đến năm 1900, quốc gia này có hơn hai nghìn cây đá thương mại, hầu hết trong số đó đã được giao hàng tận nhà. Các hộp đá đã trở thành một vật cố định trong hầu hết các ngôi nhà và vẫn như vậy cho đến khi tủ lạnh cơ học thay thế nó trong những năm 1920 và 1930.
Hầu như tất cả mọi người bây giờ đã có một chế độ ăn uống đa dạng hơn. Một số người tiếp tục ăn chủ yếu các loại thực phẩm có nhiều tinh bột hoặc carbohydrates, và không phải ai cũng có thể mua được thịt. Tuy nhiên, nhiều gia đình có thể tận dụng các loại trái cây, rau quả và các sản phẩm từ sữa trước đây không có sẵn để đạt được giá vé đa dạng hơn.
The phrase “in season” in the first paragraph refers to _______.
Đáp án đúng: A
During the 1860s, canned food products were _______.
Đáp án đúng: A
It can be inferred that railroad refrigerator cars came into use _______.
Đáp án đúng: B
The word “them” in the second paragraph refers to _______.
Đáp án đúng: C
The word “fixture” in the second paragraph is closest in meaning to _______.
Đáp án đúng: D
Which of the following types of food preservation was NOT mentioned in the passage?
Đáp án đúng: B
Which of the following statements is supported by the passage?
Đáp án đúng: C
What does the passage mainly discuss?
Đáp án đúng: D